Mene metsään terveydeksi!
Christer Sundqvist
Uusavuttomuus on siinä määrin lisääntynyt nykyihmisten
keskuudessa, ettei osata käyttää hyödyksi terveydenhoitoon sieniä, marjoja,
puiden lehtiä, kalaa ja muita metsän antimia. Nämä ilmaiset terveyttä ylläpitävät
aarteet saa nykyään myös kaupan hyllyiltä kätevästi, mutta luonnosta itse
aarteet keräävä saa ne siinä muodossa missä luonto pääsee meihin
täysimääräisesti vaikuttamaan. Pitempää hyllyikää tavoitellaan
luonnontuotteille kyseenalaisin säilöntämenetelmin ja makua terästetään
monenlaisilla keinotekoisilla täyte- ja aromiaineilla samalla säästäen sitä
aitoa raaka-ainetta. Otin selvää mitä metsistä, niityiltä ja vesistä löytyy
erityisesti alkukesästä sinulle, joka haluat elää terveystietoisesti.
Luonto lääkitsee!
Teet viisaasti etsiessäsi ratkaisua terveytesi ylläpitoon
perehtymällä luonnon antimiin. Ryhtymällä keräämään ja pyydystämään
villikasveja ja kalaa saat myös samalla liikuntaa ja raikasta ilmaa
hengitettäväksi.
Kriittisesti asioihin suhtautuva on mahdollisesti oikeassa.
Se on heti alkuun myönnettävä! Useimmat luonnon antimet eivät kelpaa juuri
mihinkään! Kaikki ei todellakaan kelpaa syötäväksi. Ihmisravinnoksi
kelpaamatonta on tosi paljon, myrkyllistäkin. Sinun pitää harjaantua niin, että
vähitellen opit tunnistamaan ja hyödyntämään terveytemme tukipilareiksi
nimitettäviä kasviksia ja eläintuotteita. Keskityn eläintuotteiden suhteen
pelkästään kalaan. Metsälintujen ja nisäkkäiden pyydystämiseen liittyy niin
paljon erikoisosaamista ja lupamenettelyjä, että jätän ne suosiolla tämän
katsauksen ulkopuolelle.
Lisäämällä ruokavalioosi joitakin erittäin terveellisiä
kasviksia ja villikalaa, voit ratkaisevalla tavalla lisätä terveyttäsi, pitää
sairaudet loitolla ja mahdollisesti jopa lieventää sekä parantaa
sairaustilaasi. Tälle metsä- ja vesiretkelle lähdemme nyt! Pyrin esittelemään
yksinkertaiseen tapaani suomalaisesta luonnosta löytyviä terveellisiä kasveja
ja kaloja.
Mennään metsään!
Kun arvioit luonnosta syötäväksi kelpaavia kasveja on hyvä
varata useita päiviä metsän eläinten tarkkailuun. Sitä mitä eläimet
vaistonvaraisesti ja osittain myös kokemusperäisesti syövät, sitä sinua
kiinnostaa aivan erityisesti! Esimerkiksi hirvi syö mieluiten pihlajaa, pajuja
(luonnon omaa päänsärkylääkettä, aspiriinia!), haapaa, katajaa, koivua ja
mäntyä. Leppää ja kuusta hirvi syö harvoin. Myös useimmat jalot lehtipuut sekä
ulkomaiset puulajit, kuten lehtikuusi, kelpaavat hirville.
Pihka on puun omaa lahontorjunta-ainetta, joka tappaa sienet
ja bakteerit. Tästä voi terveystietoinen ihminen saada hyötyä. Pistä tuoretta
pihkaa haavoihin ja huomaat, että se paranee nopeammin. Pyöritä pihkaa
sormissasi jonkin aikaa ja aseta se sitten haavan päälle. Laastarilla voi
varmistaa, että pihka pysyy haavan päällä paikallaan. Perimätiedon mukaan
pihkaa on sekoitettu voihin, jolloin siitä on saatu paremmin levitettävää
haavavoidetta.
Havupuiden neulasia voi keittää teeksi tai pureskella
sellaisenaan. Kokenut neulasten syöjä pureskelee niitä tovin, nielee pienimmät
ainesosaset ja sylkee karkeimmat osat sitten pois. Neulasissa on huikea
ravintosisältö, esim. männyn neulasissa on 5-6 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin
appelsiinissa! Ja nyt löytyy niitä ihanan pehmeitä kuusenkerkkiä, eli kuusen
vaaleaa ja pehmeää uudiskasvua! Ne vasta vitamiinipitoisia ovatkin! Kerrotaan,
että Pohjois-Amerikan intiaanit pitivät talvisin keripukin (C-vitamiinin vakava
puutostauti) loitolla. Kuusenkerkät ovat erinomaista salaatin ainesta ja
kuusenkerkkäjuoma on monien suosikki. Kerkät sisältävät runsaasti mm. A- ja jo
mainittua C-vitamiinia, kivennäisaineita, flavonoideja (antioksidantteja) ja
aromaattisia öljyjä. Kerkkiä on käytetty vuosituhansia väsymykseen, tulehdusten
torjuntaan, vatsavaivoihin, monenlaisiin särkyihin ja hengitystieoireiden
hoitoon.
Männystä ja katajasta saa parhaat teet keitettyä. Kuusikin
saattaa olla käyttökelpoinen. Jotkut keittävät teen, mutta terveystietoinen
hauduttaa teen lämpimässä vedessä, jotta C-vitamiinia ei tuhoudu liikaa.
Kokemus on osoittanut, että neulasista irtoaa parhaat teet vasta toisella tai
kolmannella haudutuskerralla. Neulaset voi pätkiä pienemmiksi. Toivottavasti
löydät metsäretkelläsi luonnonlähteen. Lähdevedestä syntyy se paras tee!
Puolukan lehtiä löytyy runsaasti. Lehdillä on paljon
suotuisia terveysvaikutuksia ja niitä on käytetty mm. virtsatietulehdusten,
reumatismin, ripulin ja diabeteksen hoidossa. Puolukan lehdet soveltuvat
haudutettavaksi teenä joko raakana, kuivattuna tai paahdettuna. Pihlajanlehtiä
voi mieluusti mutustella. Nuorimmat lehdet ovat makoisimmat. Niillä poistaa
ylimääräistä nestettä kropasta ja alentaa verenpainetta.
Suopursua löytää yleisesti nimensä mukaisesti soilta.
Nykytietämyksen mukaan suopursun kanssa pitää olla varovainen ja nauttia sitä
pääosin vain ulkoisesti ja hyvin pieninä määrinä sisäisesti. Se sisältää
nimittäin keskushermostolle myrkyllisiä terpeenejä. Tämä hieno lääkerohto
kannattaa kuitenkin hyödyntää. Suopursu sisältää antibakteerisia aromaattisia
öljyjä, jotka vaikuttavat tulehdusta poistavasti, lihaskouristuksia vähentävästi
ja limaa irrottavasti. Tällä vanhalla apteekkirohdolla on perinteisesti
hoidettu sisäisesti esim. astmaa, hinkuyskää, reumatismia, ripulia, punatautia
ja ihottumia. Vanha kansa tiesi suopursun käytön lemmenrohtona sen
kiihdyttävien vaikutusten vuoksi! Ulkoisesti sitä on käytetty mm.
ihosairauksien ja reumatismin hoitoon. Suopursulla voi jonkinlaisella
menestyksellä karkoittaa koita, hiiriä ja muita tuholaisia esim. kesämökeistä,
vinteiltä ja aitoista.
Marjoja löytyy jo alkukesästä
Katajanmarjoja voi kerätä ympäri vuoden. Kerää vain tummia
ja sinisiä marjoja, älä koskaan vihreitä raakileita! Teeksi haudutettuna
katajanmarja on pätevä rohto mm. nesteenpoistoon, lieviin munuais-, rakko- ja
virtsatietulehduksiin, auttaa ilmavaivoihin, parantaa ruokahaluttomuutta ja
puhdistaa verta. Suussa pureskeltuna polyfenolipitoinen katajanmarja tuhoaa
bakteereja ja raikastaa hengityksen. Se on mainio mauste esim. hapankaaliin ja
riistaruokiin!
Kallioimarteen makea lakritsimainen juurakko on minun
mielestäni mitä maukkainta ruokaa! Kyseessä on hyvinkin lääkinnällinen kasvi,
jolla on hoidettu tuhansia vuosia etenkin hengitys- ja sisäelinsairauksia, sekä
käytetty yleisesti vahvistavana yrttinä. Kerää löytöpaikalta vain osa
juurakosta, jotta harvinaistunutta kallioimarretta voidaan nauttia jatkossakin!
Metsästä on hyvä etsiä pakuria ja muita kääpiä.
Luontaislääkinnässä pakuria pidetään ns. adaptogeenina, joka laajasti parantaa
ihmisen kykyä sopeutua ympäristötekijöihin ja välttämään näiden aiheuttamaa
vahinkoa ilman merkittäviä sivuvaikutuksia. Pakuria tiedetään käytetyn
kansanlääkinnässä ainakin 1500-1600 -luvuilta lähtien Pohjois-Euroopassa,
erityisesti Venäjällä, Puolassa ja Baltian maissa. Sitä on käytetty erityisesti
vatsavaivojen hoitamiseen, sydän- ja maksavaivoihin sekä syövän hoitoon.
Pakurista voi keittää teetä tai pitää sitä alkoholissa, eli valmistaa siitä
erilaisia tinktuuroja. Sota-aikana oli Suomessa kaupan kahvinkorvikkeena niin
sanottua tikka-teetä, joka oli valmistettu pakuriaineksista.
Pakuria ei pidä kerätä maanteiden, kaupunkien tai
teollisuusalueiden lähettyviltä, koska se kerää itseensä ympäristön
raskasmetalleja. Joillekin ihmisille pakuri aiheuttaa allergiaa ja joitakin
sivuoireita. Kannattaa seurata omaa vointiaan.
Muodikkaat villiyrtit
Villiyrttien parasta keruuaikaa on kevät ja alkukesä. Yrttien pienet, maasta nousevat versot ovat parhaimman
makuisia ja ravintoarvoltaan rikkaimpia.
Nokkonen on terveystietoisen valinta, sillä se
sisältää runsaasti rautaa ja muita kivennäisaineita sekä vitamiineja. Nokkosta
pidetään yleiskuntoa ja vastustuskykyä vahvistavana kasvina. Varsinkin keväällä
nokkosesta voi käyttää mullan seasta nousevat pienet versot ihan kokonaan.
Myöhemmin voi nokkosta niittää ja uusiin kasvaviin versoihin keskittyä.
Alkukesästä ei kannata huolestua edes nokkosen kyvystä kerätä nitraatteja. Se
on enemmän loppukesä nokkosen keruuongelma. Välttäisin kuitenkin navettojen ja
kompostien läheisyydessä kasvavia nokkosia.
Maitohorsma on Suomessa hyvin yleinen
villiyrtti. Sen nuoret versot ja kasvuston ylimmät lehdet ovat erittäin hyvän
makuisia vedessä kiehautettuina tai esimerkiksi piiraissa ja paistoksissa.
Horsman lehdistä saa hyvää salaattia ja niistä tehty tee on suosittua.
Rohdoksena käytetään maitohorsman kukkia ja lehtiä. Niiden sisältämät
parkkiaineet supistavat limakalvoja, puhdistavat haavoja ja tukahduttavat
verenvuotoa. Maitohorsmalla on myös tulehduksia estävä vaikutus, ja sitä onkin
käytetty kurlausvetenä suun ja nielun tulehduksiin. Maitohorsmalla on kyky
lisätä maidontuotantoa, mihin viittaa kasvin ruotsinkielinenkin nimi
”mjölkört”, maitoyrtti. Maidontuotannon lisääntyminen perustuu kasvin nestettä
poistavaan vaikutukseen.
Vuohenputken nuoret vaaleanvihreät, supussa
olevat versot ovat monien herkkua. Tämä kasvi tuottaa uutta satoa pitkin kesää
ja moni on niitä keräämällä ja niittämällä voinut pitää esimerkiksi oman pihan
villivihannesviljelmää yllä. Tästä rikkaruohosta saa hyvät salaatin ainekset,
oivan lisän keittoihin, muhennoksiin ja erityisen hyvin se sopii
tomaattiruokiin. Vuohenputkea on käytetty perinteisesti kihti-, nivel- ja
virtsarakkovaivoihin sekä myös rauhoittavana rohtona. Vuohenputken
keittoliemestä löytyy oiva apu mahavaivoihin, virtsarakon tulehdukseen ja
närästykseen.
Voikukka on monien tuntema rikkakasvi. Unohda kuitenkin tämä mielikuva. Voikukka on hyödyllinen, erittäin ravitseva, vitamiinipitoinen ja terveellinen. Koko kasvi on syötävä. Voikukan makuun kannattaa totutella pikkuhiljaa ja sekoittaa ainakin aluksi voikukan joukkoon muita miedompia villivihanneksia ja salaatin aineksia. Voikukan juurten paras keruuaika on myöhemmin kesällä, mutta toki sen juuria voi kerätä myös alkukesästä. Juurilla on monenlaista käyttöä, joista luultavasti tunnetuin on kahvin korvikkeena käyttäminen. Ne soveltuvat hyvin esimerkiksi keittojuureksiksi tai oliiviöljyssä kuullotettuina ruokien lisäkkeeksi. Ne voi kuivattaa ja jauhaa leivonnaisiin ja pannukakkutaikinoihin jauhoksi. Voikukka tunnetaan sappirohtona ja nestettä poistavana rohtona. Voikukan juuren käyttöalueita ovat sappirakon toiminnalliset häiriöt, mahan ja suoliston vaivat sekä ruokahaluttomuus. Kasvin käyttö on turvallista suurinakin määrinä. Kosmetiikassa voikukka on rasvaisen, suurihuokoisen ja häiriintyneen ihon yrtti. Se puhdistaa ja kirkastaa ihoa.
Tämä juttu on julkaistu Ikiliikkujassa nro 3/2018