Välimeren ruokavalio
Christer Sundqvist
Rohkeasti esittelen erittäin suositun ruokavalion siinä
toivossa, että se kelpaisi epävirallisena kisadieettinä Tampereen
EM2021-kisoihin. Miksi eurooppalaisten aikuisurheilijoiden kannattaa rakentaa
elämäntapansa tämän ruokavalion varaan?
Tutkittu ja hyväksi todettu
Välimeren ruokavaliota on runsaasti tutkittu ja tutkitaan
vilkkaasti yhä edelleen. Hakusanat ”Mediterranean diet” tuottavat
kansainvälisissä terveystietokannoissa lähes 10 000 tiedeartikkelia. Uusimmat tutkimukset
vahvistavat yleisen näkemyksen, että ruokavalion noudattamisesta on hyötyä, jos
haluaa pysyä terveenä.
Ruokavalion terveyttä edistävät ja sairauksilta ehkäisevät
vaikutukset on varsin hyvin selvitetty. Uutta tietoa on kertynyt erityisesti
ruokavalion myönteisistä vaikutuksista muistitoimintoihin.
Täyttä yhteisymmärrystä ei ole tyypillisestä Välimeren
ruokavaliosta. Se on jossain määrin
epämääräinen käsite, sillä ruokavalio vaihtelee melkoisesti eri Välimeren
maissa. Yhteisistä piirteistä vallitsee kuitenkin sen verran hyvä
yhteisymmärrys, että Välimeren ruokavaliosta on voitu rakentaa toimiva
ruokavaliomalli.
Puhdasoppiset tieteilijät pitävät aitona Välimeren
ruokavaliona erityisesti perinteistä Kreikan ja Italian ruokavaliota. Katsotaan
mitä pistetään suuhun kun tätä ruokavaliota noudatetaan.
Välimeren ruokaa
Välimeren ruokavaliossa on joitakin sille tyypillisiä
ruoka-aineita. Tapana on käyttää runsaasti kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
ja monipuolisesti merenelävää (kalaa ja äyriäisiä). Viljatuotteita nautitaan
varsin runsaasti ja pääosin kokojyväviljatuotteina. Kananmunia syödään
mieluusti.
Vihannesten, kasvisten, linssien, siementen ja palkokasvien
rooli korostuu. Lautaselle suoranaisesti vyörytetään näitä. Ja mukavalla
tavalla pähkinät ja hedelmänpalat ovat osa pääruokaa, ei mitään
napostelutuotteita kuten meillä usein on tapana. Ruoka maustetaan maltillisesti
suolalla, mutta erilaisia mausteyrttejä käytetään sen sijaan hyvin runsaasti.
Lautaselta ja juomalaseista sitten toisaalta saatetaan
jättää kokonaan pois tai ainakin huomattavasti vähentää lihavalmisteita ja
maitotuotteiden käyttö on hyvin vähäistä. Erityisesti runsaanpuoleinen
maitotuotteiden käyttö täällä koti-Suomessa saattaa aiheuttaa Välimeren
ruokavalioon siirryttäessä aluksi hankaluuksia. Jogurttia nautitaan usein
Kreikassa jonkin verran ja kivasti se on esillä tsatsikin (maukas
valkosipulinen jogurttikastike) muodossa. Fetajuuston käyttö on toki
tyypillistä Välimeren ruuissa. Se on kreikkalaista perinneruokaa.
Alkoholijuomia nautitaan hyvin vähän ja pääosin punaviinin
muodossa. Hyvin yleistä on myös nauttia erilaisia mineraalipitoisia
ruokajuomia. Maitoa ei juoda ruoan yhteydessä.
Me suomalaiset voisimme hieman enemmän arvostaa esimerkiksi
palkokasvien käyttöä. Pavut, herneet ja soija on jokapäiväinen ilmiö
ruokapöydässä. Oikein valmistettuna (muistettava erityisesti liotus ja kunnon
huuhtelu) nämä tuovat meille hyvän olon.
Välimeren ruokavalion terveysvaikutukset selittyvät pitkälti
merenelävän, oliiviöljyn, vihannesten, hedelmien, pähkinöiden ja palkokasvien
runsaalla saannilla. Viljatuotteiden ja punaviinin terveysarvot ovat
vähäisempiä.
Tutki kirjahyllyäsi. Ehkä sieltä löytyy tyypillisiä
Välimerellisiä ruokia. Etsi vaikka näihin ruokiin sopivat reseptit:
Linssimuhennos, äyriäisrisotto, tapenade, tsatsiki, viininlehtikääryleet,
kesäinen salsa, kurkku-feta-salaatti ja kreikkalainen munakas.
Sydänterveellistä ruokaa
Haluan erityisesti tässä yhteydessä painottaa Välimeren
ruokavalion sydämen terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Aikuisurheilija hyötyy
tästä hyvinkin paljon, sillä keskeistä urheiluelämässä on omistaa vahva sydän.
Muut kansalaiset hyötyvät vähäisemmän liikuntamäärän kompensaationa erityisen
terveellisestä sydäntä hoivaavasta ruokavaliosta.
Sydänterveys kiinnostaa tutkijoita erittäin paljon ja sitä
on ehkä eniten juuri tutkittu yhteydessä tähän Välimeren ruokavalioon.
Ruokavaliosta on erittäin vahva näyttö sepelvaltimotaudin ehkäisyssä ja
hoidossa. Löytyy laajoja koostetutkimuksia ja runsaasti kliinisiä kokeita sekä
väestötutkimuksisiakin.
Diabetes pysyy kurissa
Mikäli ei halua noudattaa diabeetikolle hyvin sopivia
hiilihydraatteja rajoittavia ruokavalioita, löytyy Välimeren ruokavaliosta hyvä
korvaaja. Tutkimustulokset ovat olleet erittäin lupaavia ja yhdistettynä
paastojaksoihin saattaa tuoda esille hyvinkin toimivan ratkaisun diabeetikolle.
Myös diabetekseen keskeisesti liittyvä metabolinen
oireyhtymä pysyy kurissa tällä ruokavaliolla. Ylimääräiset kilot karisevat,
verenpaine laskee ja sydänterveys lisääntyy. Pelkästään painonpudotukseen ei
Välimeren ruokavalio ole sen parempi vaihtoehto kuin muutkaan dieetit.
Painonhallinnassa onkin nykykäsityksen mukaan keskeistä terveysremontin
kokonaisvaikutus: kohtuullinen ruoka-annos, monipuolinen liikunta, korostunut hyvän
yöunen merkitys ja stressin vähentäminen.
Muisti pelaa paremmin
Hyvästä aivotoiminnasta hyötyvät kaikki ja tässä Välimeren
ruokavalio on järkevä valinta. Ainakin mitä tulee Välimeren ruokavalioon, niin
rohkaisevaa osviittaa on viime vuosina ollut tarjolla aivoja hoitavasta
vaikutuksesta. Välimeren ruokavaliomallin säännölliseen noudattamiseen liittyy
pienempi Alzheimerin taudin riski.
Aikuisurheilijalle on mieluista todeta, että Välimeren
ruokavalio saattaa parantaa tarkkavaisuutta ja keskittymiskykyä verrattuna
tavanomaiseen ruokavalioon.
Muistitoimintoja koskevat tutkimukset ovat vasta alustavia,
mutta kuitenkin varsin rohkaisevia. Tutkijat ovat erityisesti havainneet
muistitoimintojen parantumisen yhdistyvän edullisiin sydänvaikutuksiin ja
verisuonten terveyteen. On eduksi aivoille, että veri kiertää hyvin.
Lopuksi
Välimeren ruokavalio sopii hyvin eurooppalaiselle
aikuisurheilijalle. Tehdään siitä yhdessä yleisurheilun EM2021-kisojen
epävirallinen kisadieetti! Näin saamme kestävän pohjan liikunnallisuutta
tukevalle terveelliselle ravitsemukselle. Ei ole kiellettyä muokata Välimeren
ruokavaliota suomalaisilla elementeillä kuten ruisleivällä (vaalean leivän
sijaan), juureksilla (linssien sijaan) ja kotimaisilla marjoilla (hedelmien
sijaan). Näin ruokavalioon tulee mahdollisesti vielä lisääkin terveellisyyttä
ja ainakin vaihtelevuutta.
Muistettakoon myös, että Välimerelliseen ruokailuun kuuluu myös säännölliset ruoka-ajat ja perheen yhteiset ateriat. Ruokailulle on syytä antaa tilaa ja ruuasta pitää nauttia. ”Il buon cibo è una delle cose più belle della vita”, kuten Välimeren suunnalla on tapana sanoa.
Julkaistu Ikiliikkujassa 1/2020