Tunteiden hyväksyminen ja omien arvojen mukaiset teot auttavat pitämään huolta psyykkisestä hyvinvoinnista
Koronatilanteen pitkittymiseen voi liittyä monia epämieluisia kokemuksia, kuten turhautumista liikuntapaikkojen sulkemiseen, maskien käyttöön ja muihin rajoitteisiin, huolta ja pelkoa omasta tai läheisen sairastumisesta tai väsymystä poikkeuksellisen tilanteen jatkumiseen.
Tällaiset kokemukset aiheuttavat epämukavaa oloa, minkä takia ne voi helposti tulla sivuutettua. Silloin vaille huomiota jääneet tunteet ja tuntemukset voivat ilmetä esimerkiksi liiallisena murehtimisena, ärtyneisyytenä, vetäytymisenä sosiaalisista kontakteista tai aiempaa heikompana itsestä huolehtimisena ja liikunnankin vähenemisenä.
Onneksi on olemassa vaihtoehto!
Tunnista ja hyväksy kokemuksesi
Omaa oloa voi helpottaa kiinnostumalla epämieluisasta kokemuksesta ja pysähtymällä sen äärelle. Havainnoi mitä kehossasi ja mielessäsi tapahtuu. Millaisia fyysisiä tuntemuksia tunnet ja missä kohdassa kehoa? Millaisia tunteita ja ajatuksia mieleesi herää?
Miten epämieluisa kokemus vaikuttaa sydämesi sykkeeseen, hengitykseesi tai lihastesi jännittymiseen? Olosi voi helpottua, kun keskityt hetkeksi kuuntelemaan hengityksesi kulkua ja annat kehollesi luvan rentoutua.
Anna tunteillesi nimi. Salli tunteiden olla ja hyväksy ne sellaisena kuin ne ovat. Kun annat näin tunteillesi tilaa, ne voivat virrata vapaasti. Usein käykin niin, että tunne muuttuu ja pehmenee kuin itsestään.
Tunnista ajatuksesi kulku. Kertooko käsityksesi todellisesta asioiden tilasta vai voitko kyseenalaistaa ajatuksiasi ja vaikuttaa niihin? Joskus pidämme käsityksiämme todellisuutena, vaikka voisi olla olemassa myönteisempi ja sallivampi, uusia mahdollisuuksia avaava tapa ajatella.
Asettumalla näin epämieluisan kokemuksen herättämien kehollisten tuntemustesi, tunteidesi ja ajatustesi vierelle tarkastelemaan niitä saat etäisyyttä kokemukseesi eikä se enää sido energiaasi ja ohjaa toimintaasi tahtomattasi.
Pohdi mikä sinulle on tärkeää ja pyri toimimaan sen mukaan
Hyvinvointia voi vahvistaa kirkastamalla itselle omat arvot. Mikä sinulle on syvällä sisimmässäsi tärkeää? Mistä välität? Minkälainen ihminen haluat olla ja mihin haluat käyttää aikaasi?
Kun tiedät omat arvosi, voit pyrkiä toteuttamaan arjessasi niiden mukaisia tekoja. Hyvinvointia syntyy, kun oma toiminta on sopusoinnussa omien arvojen kanssa. Kun tunnet arvosi, voit toimia niiden suuntaisesti silloinkin, kun koet epämieluisia kokemuksia.
Mitä sellaista voit tehdä koronatilanteesta ja sen synnyttämistä epämieluisista kokemuksista huolimatta, mikä on itsellesi merkityksellistä ja edistää tärkeinä pitämiesi arvojen toteutumista elämässäsi?
Elisa Valtanen
psykologi, psyykkinen valmentaja
Lähde: Pietikäinen, Arto. 2019. Joustava mieli. Duodecim.