Julkaistu Ikililiikkujassa 5/2020
Sepelvaltimotauti ja liikunta
Sepelvaltimot huolehtivat sydänlihaksen hapensaannista. Sepelvaltimotaudissa suorituskyky laskee, koska sydänlihas kärsii hapenpuutteesta sepelvaltimoiden ahtautumisen vuoksi.
Sepelvaltimotauti on elinikäinen sairaus, mutta verenkiertoa voidaan helpottaa joidenkin kohdalla kajoavin toimenpitein, kuten ohitusleikkauksen tai pallolaajennuksen avulla. Oleellista sepelvaltimotaudin hoidossa on hyvä lääkehoito sekä muut omahoidon keinot.
Liikunta on yksi omahoidon kulmakivistä. Liikunta on hyvin siedettyä, turvallista sekä suositeltavaa. Liikunnan hyödystä osana sepelvaltimotaudin hoitoa on vahvaa näyttöä.
Säännöllisen liikunta keventää sydämen kuormitusta, parantaa sairauden ennustetta sekä elämänlaatua. Se vaikuttaa positiivisesti myös sepelvaltimotaudin etenemisen kannalta tärkeisiin asioihin, kuten:
- Laskee leposykettä ja -verenpainetta
- Tehostaa sydämen pumppauskykyä ja hapenottokykyä
- Vaikuttaa positiivisesti kolesteroliarvoihin ja insuliiniherkkyyteen
- Vahvistaa verisuonten seinämiä ja niiden elastisuutta
- Lisää uudissuonten muodostumista
- Parantaa lihasten voimaa ja hapensaantia
- Auttaa painonhallinnassa
- Rentouttaa ja auttaa stressin hallinnassa ja parantaa unen laatua
- Aiheuttaa mielihyvää ja iloa
Oireina sepelvaltimotaudista johtuen voi olla mm. rintakipua, hengenahdistusta, ylävatsa- ja yläraajakipuja ja/tai leukaperien kivistelyä. Älä jää oireidesi kanssa yksin, vaan hakeudu tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin.
Kuva: Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus – suosituksesta.
https://www.terveysportti.fi/dtk/sfs/avaa?p_artikkeli=sfs00002
Oleellista on, että sepelvaltimotautia sairastava osaa tunnistaa oireensa, oman rasituksensietonsa ja mahdolliset muutokset voinnissaan. Tärkeää on muistaa lämmitellä ja jäähdytellä ja valita omaan kuntotasoon sekä sairaudentilaan sopivat tehot liikkuessa. Tärkeää on löytää tasapaino tehon ja turvallisuuden välille. Asiantuntijoita kannattaa hyödyntää yksilöllisten ohjeiden saamiseksi. Tampereen ja Helsingin Sydänsairaalaan voi hakeutua liikuntaohjaukseen myös sydänasioihin perehtyneen fysioterapeutin yksityisvastaanotolle.
Liikunnan iloa syksyyn Teille kaikille!
Fysioterapeutti Heidi Mahrberg
Tays Sydänsairaala
Sydänsairaala on kardiologiaan ja sydän- ja rintaelinkirurgiaan erikoistunut julkinen sairaala. www.sydansairaala.fi – Seuraa meitä Facebookissa! @sydamesivalinta