Lisenssin käyttöönotto urheilijan ja kilpailujärjestäjän näkökulmista

Vuoden 2023 alusta Suomen Aikuisurheiluliitto otti käyttöönsä SUL-lisenssin SM-kilpailuissaan ja liiton myöntämissä kansallisissa kisoissa. Tässä kaksi kommenttia muutoksen vaikutuksista, yksi aikuisurheilijan ja toinen kilpailuja järjestävän SAUL-seuran näkökulmasta.

SAUL-lisenssi – ja sekin vielä?
On tyypillistä, että kun meitä ikäihmisiä koetellaan jatkuvilla uudistuksilla, niin se herättää asenteellista vastarintaa, etenkin kun meitä taas ”rahastetaan”. Itse olen ollut SUL-lisenssin käyttäjä jo vuosikausia, yksi Suomen vanhimmista sellainen, joten kokemuksella voin kertoa sen tuomista eduista myös meille veteraani-/aikuis-/masters-urheilijoille.

Minulle tärkeimpänä etuna on ollut osallistumismahdollisuus SUL:n järjestämiin paikalliskilpailuihin, etenkin hallikaudella, kun SAUL:n oma kilpailujen tarjonta on niukempaa. Vaikka kilpailisi vähemmän, niin onhan lisenssin käytössä monia hyviä ominaisuuksia. Ilmoittautuminen kilpailuihin Kilpailukalenteri.fi kautta on kätevämpää kuin perinteisesti sähköpostitse; ei tarvitse toistuvasti kirjoitella syntymäaikaa, sarjaa ja seuraa tai kauden parasta tulosta, kaikki tulevat lisenssijärjestelmästä kätevästi. Monissa kilpailuissa on käytössä ilmoittautumisen verkkomaksaminen, joten maksamiseen ei tarvita järjestäjien pitkiä tilinumeroita, eikä maksukuittien tulostamista kisapaikalle. Ilmoittautuminen näkyy Kilpailikalenteri.fi ja Live-Tulospalvelussa, ja usein kilpailun varmistamisenkin voi tehdä sitä kautta. Järjestelmästä löytyy myös juoksuerät ja ratajärjestykset. Live-tulospalvelun kautta tulokset siirtyvät Tilastopajan tulospalveluun. Kaikki kätevästi ja nopeasti.


Urheilijan omien etujen lisäksi lisenssin hyöty on vieläkin suurempi kisojen järjestäjille ja SAUL-seuroille. Suuremmassa kuvassa tämä on merkittävä edistysaskel SUL:n ja SAUL:n yhteistyölle. Jo 80-luvulta alkaen on ollut tavoitteena rakentaa yhteistä yleisurheilua koko elinkaaren ajaksi. Tässäkin mielessä SUL-lisenssi on tavoitteen mukaista, vapautumista omasta SAUL-hiekkalaatikosta. Epäilemättä tämä askel tulee lisäämään SUL-kilpailujen tarjontaan nuorten ja yleisen sarjan lisäksi myös M/N30+ sarjoja. Kokemuksesta tiedän, että aikuisurheilijan kilpaileminen nuorempien kanssa on otettu vastaan positiivisesti.

SUL-lisenssin hinta 35/25 € tuskin voi olla kilpaurheilua harrasravalle ratkaiseva rajoite hyötyyn verrattuna.
Lisenssin vastustuksen sijasta, sen hankkiminen on hyödyksi jokaiselle kilpailijalle, ja se on myös hyvä teko urheilun hyväksi. Suosittelen.

Georg Dunkel
Suomen hitain pikajuoksija   

LISENSSIN MAHDOLLISUUDET KILPAILUJEN JÄRJESTÄJÄN NÄKÖKULMASTA

Lisenssiuudistus oli oikein toivottu kehitysaskel SAUL-kisojen järjestäjille. Tähän saakka seurat ovat järjestelleet kisoja vähän jokainen omalla tavallaan ja tyylillään, mutta kaikille varmasti yhteistä on ollut se, että ilman lisenssiä kisaavien kisoja on ollut kohtuullisen työlästä järjestää verrattuna niihin kisoihin, joissa kaikki urheilijat ovat omanneet lisenssit. Lisenssijärjestelmällä nopeutetaan monia prosesseja, virheiden mahdollisuus pienenee ja päästään myös ympäristöystävällisempään toimintaan, kun osa toiminnoista muuttuu sähköiseksi. Tiedostamme, että kaikki masters-urheilun vaatimukset (esim. poikkeuslajit tai otteluiden pistelasku) eivät vielä ole valmiina järjestelmässä, mutta hyvä alku on nyt ainakin olemassa, joten annetaan järjestelmäkehittäjille hiukan aikaa vielä parantaa toimintoja. Tässä alla esimerkkejä mahdollisuuksista:

Seurat ilmoittavat kisat Kilpailukalenteri.fi -sivustolla, jolloin se on myös virallinen kisa ja tuloksiin ei tule merkintää epävirallisesta tuloksesta, niin kuin nyt monissa SAUL-kisoissa on ollut. Urheilija ilmoittautuu tuon saman sivuston kautta, jolloin ilmoittautuminen hoituu aina saman järjestelmän kautta, eikä jokaisen kisajärjestäjän tarvitse luoda omia ilmoittautumisjärjestelmiä tai urheilijoiden opetella erilaisten järjestelmien käyttöä. Kisajärjestäjä voi myös kerätä ilmoittautumismaksut ilmoittautumisen yhteydessä, jolloin kisamaksujen seuraaminen pankkitililtä poistuu. Samalla urheilija myös näkee heti, että ilmoittautuminen on hyväksytty, se on tehty oikeisiin lajeihin ja sen ketä muita kisassa on mukana. Osallistujalistoja ei tarvitse enää odotella päivätolkulla ilmoittautumisajan jälkeen.

Ilmoittautumisen jälkeen kaikkien urheilijoiden tiedot ja heidän lajinsa siirtyvät tulospalveluohjelma Tuloslistaan yhden napin painamisella. Tähän saakka niitä on jouduttu syöttämään yksitellen tai excel-vientien avulla, jolloin virheiden mahdollisuus on aina kasvanut ja se on ollut aikaa vievää puuhaa. Tuloslista-palvelu mahdollistaa myös sähköisen varmistuksen sekä kilpailun aikaisen livetulosseurannan. Jokainen kisajärjestäjä toki itse päättää, ottaako näitä järjestelmiä käyttöön. Kilpailun jälkeen tulokset siirtyvät Tuloslista-ohjelmasta suoraan Tilastopajan tietokantaan. Ohjelmasta saa myös helposti valmiit tekstitiedostot esimerkiksi medialle.  

Kaikki uusi voi aiheuttaa pientä vastarintaa ja moni miettii, miksi tällaiseen päädytään. Uskomme kuitenkin vahvasti, että kilpailutoiminnan kehittämisen näkökulmasta tämä oli ainoa oikea vaihtoehto. Kisajärjestäjiä ei ole masters-puolella liikaa ja tämä varmasti tuo niitä lisää, kun kisoihin pystytään helposti lisäämään lajeja myös yli 30-vuotiaille. Nyt se on koettu liian työläänä. 25/35 euron maksu vuodessa ei ole niin iso hinta lisenssistä, koska se mahdollistaa meille tulevaisuudessa enemmän ja laadukkaampia kisoja. Nyt kannattaa jokaisen omassa seurassa jutella kilpailutoiminnasta vastaaville henkilöille asiasta ja ehdottaa omia suosikkilajeja oman seuran järjestämiin junnu- tai yleisen sarjan kisoihin. Uskon, että monessa seurassa otetaan mielellään lisää urheilijoita kisoihin mukaan.  

Tsemiä kaikille urheilijoille ja kisajärjestäjille tuleviin kisakoitoksiin!

Teemu Airaksinen ja Johanna Leivonen / JKU